Tips om met je hormonen om te gaan tijdens je zwangerschap

‘Het zijn vast de zwangerschapshormonen’ dat zinnetje heb je vast weleens naar je hoofd geslingerd gekregen als je zwanger bent (of was). Om niets huilen, discussies over niks, kleine irritaties je reageert overal zo anders op opeens. Maar wat doen al die hormonen nou eigenlijk? En hoe kun je er beter mee leven in deze tijd? Wij zetten alles voor je op een rijtje!

Verschillende hormonen

Een aantal belangrijke hormonen die zorgen dat jou kindje zich optimaal ontwikkeld zijn: Oestrogeen, progesteron, HCG, oxytocine en prolactine. Zonder al deze hormonen zou jou kindje het niet overleven! Ze zorgen er onder andere voor dat het eitje zich goed innestelt in de baarmoeder, goed kan groeien in de buik en genoeg voedsel en energie krijgt. Ook zorgen ze ervoor dat jij binnenkort borstvoeding kan gaan geven. Helaas zorgen deze hormonen vaak voor gevoelige borsten, stemmingswisselingen, misselijkheid, vermoeidheid, maagzuur en nog meer vervelende kwaaltjes.

Talk about it!

Goede communicatie helpt altijd! Het maakt dingen veel helderder als je gewoon transparant bent over je gevoelens en wat er in je hoofd allemaal afspeelt. Je partner, vrienden, familie en collega’s begrijpen het vast dat je stemming soms omslaat!

Let op ijzer en eet gezond

Gezond eten is belangrijk voor jou en je baby. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle voedingsstoffen binnen en voel je je ook beter en fitter. Eet vooral ook genoeg ijzerrijke producten. Wanneer je zwanger bent ligt een ijzertekort op de loer wat kan zorgen voor duizeligheid en vermoeidheid. Eet daarom veel noten, volkoren graan producten, vlees, en groene bladgroenten om je ijzergehalte op peil te houden.

Wees lief voor jezelf en neem je rust

Soms voelt het misschien alsof de hele wereld tegen je is gekeerd. Je voelt je onbegrepen en rusteloos. Vermoeidheid alleen als kan zorgen voor extra veel emoties. Hoe leuk al die feestjes en uitnodigingen ook zijn, zorg voor jezelf en neem je rust. Ga lekker op de bank liggen met een fijn boek en een kopje thee. Of zoek de natuur op en maak een boswandeling. De natuur is een fijne plek om je hoofd even helemaal leeg te maken. Of kom eens een bezoekje brengen bij Zwanger en Relax. Hier wordt je even helemaal in de watten gelegd tijdens een heerlijke zwangerschapsmassage. Deze is al te boeken vanaf €30,-! Of kom de massage samen met een vriendin, moeder of zus ervaren. Bij het Zwangerschapsmassage Premium arrangement geniet je eerst van een heerlijk verwarmd bad. Hierna volgt de massage en vervolgens kan je je nog even lekker afspoelen onder de regendouche. Dit alles is te boeken vanaf €100,-!