Kraamtranen

postnatale massage

De geboorte van je baby is een prachtig en vreugdevol moment. Soms brengt dit ook een overweldigende mix van emoties met zich mee. Veel moeders ervaren na de bevalling wat bekend staat als ‘’kraamtranen’’. In deze blog leggen we uit wat kraamtranen precies zijn, hoe lang dit aan kan houden, hoe je postpartum depressie kan herkennen en waarom dit gebeurt.

Wat zijn kraamtranen?

Kraamtranen of postpartum tranen, zijn emotionele buien die voor komen bij vaak net bevallen moeders. Deze tranen worden veroorzaakt door een combinatie van hormonale veranderingen, fysieke uitputting en de aanpassing naar het moederschap. Deze buien kunnen variëren van korte huilbuien, lange periodes van verdriet, angst en prikkelbaarheid.

Hoe lang ben je emotioneel na de bevalling?

Hoe lang deze emoties zo heftig blijven verschilt per persoon. Over het algemeen kunnen de kraamtranen en emotionele schommelingen enkele weken tot enkele maanden aanhouden. Het is belangrijk om te onthouden dat deze gevoelens normaal zijn en je niet alleen bent. Het delen van deze emoties met je partner, familie of vrienden kan helpen met verlichten van de last.

Hoe herken je een postpartum depressie?

Postpartum depressie is een ernstigere versie van kraamtranen wat ongeveer 10-15% van de nieuwe moeders krijgt. Symptomen zijn intens gevoel van verdriet, vermoeid en verlies van interesse in activiteiten die je eerst leuk vond. Maar ook angst, prikkelbaarheid en paniekaanvallen. Als je deze symptomen bij jezelf of bij iemand anders herkent is het belangrijk professionele hulp te zoeken.

Het belang van een postpartum massage

Een post partum massage is een waardevolle toevoeging aan het herstel van de bevallig. Ook kan de postpartum massage helpen bij het verminderen van kraamtranen en postpartum depressie. De massage stimuleert de afgifte van endorfine en oxytocine waardoor gevoelens van stres en angst verminderen. Ook zorgt een postnatale massage voor een bevordering van je bloedcirculatie, verlichting van fysieke spanning en helpt het met reguleren van je hormonen. Door dit momentje te nemen voor jezelf kom je helemaal tot rust en kan je even volledig ontspannen. Wil je liever niet alleen kun je altijd samen met je vriendin komen voor een heerlijke Duo postpartum massage.