Hoe bereid ik mij voor op de bevalling?

Zwanger & Relax blog voorbereiden op de bevalling

De bevalling. Misschien kijk jij er heel erg tegenop of misschien laat je het gewoon allemaal op je afkomen. Toch kan het geen kwaad om je op bepaalde vlakken voor te bereiden en in te lezen. Want hoe je het ook went of keert, het blijft een intensieve gebeurtenis in je leven en zoals jullie weten ‘een goed begin is het halve werk’ of in dit geval, ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ ????

Mentale en lichamelijke voorbereiding op de bevalling

Naast dat de bevalling een ontzettend mooi moment is waarbij jouw kleine geboren wordt, kan het ook erg ingrijpend zijn. Daarom is het belangrijk om je zowel mentaal als lichamelijk voor te bereiden op dit moment. In hoever dit mogelijk is natuurlijk.

Een aantal mentale voorbereidingen kunnen zijn:

  • Verzamel informatie over de bevalling. Lees boeken, tijdschriften of folders. Tegenwoordig kan je op internet natuurlijk ook al een stuk wijzer worden van alle artikelen en blogs die er te vinden zijn.
  • Heb je nog vragen of dingen die je graag kwijt wilt aan bijvoorbeeld de gynaecoloog voordat je gaat bevallen? Deel dit dan met diegene en twijfel daar niet over. Het is jouw bevalling, dus het gaat erom dat jij je op je gemak voelt!
  • Het plannen van je bevalling. We kunnen natuurlijk niet exact bepalen wanneer we gaan bevallen, maar probeer toch zoveel mogelijk te plannen of in ieder geval te bedenken hoe je het wilt. Waar wil je bevallen? Wat wil je qua eventuele pijnstilling? Etc. Deel dit ook met je partner, zodat hij/zij hiervan op de hoogte is en dit ook kan communiceren met de verloskundige e.d. tijdens de bevalling.

Een aantal lichamelijke voorbereidingen kunnen zijn:

  • Verdiep je in cursussen. Misschien vind je het wel fijn om een bevallingscursus met je partner te doen, zodat jullie samen wat beter voorbereid zijn en hij/zij jou zou kunnen helpen als je het nodig hebt.
  • Blijf in beweging. Dit is een perfecte voorbereiding op je bevalling. Het hoeft geen intensieve sport te zijn, maar gewoon lekker wandelen, (zwangerschaps)yoga, (aqua)gym, etc.
  • Ademhalingsoefeningen. Een pufcursus zal je niet onbekend in de oren klinken. Tijdens de bevalling is je ademhaling ontzettend belangrijk. Hier kan je je weeën en de pijn mee opvangen en wegpuffen, maar het kan je ook heel erg helpen om rustig te blijven.
  • Trainen van je bekkenbodemspieren. Jouw bekkenbodemspieren zorgen er tijdens de bevalling voor dat het allemaal wat soepeler verloopt en hierdoor is de kans op uitscheuren ook kleiner. Goede reden dus om deze te trainen tijdens je zwangerschap!

Keep calm and relax!

Naast bovengenoemde punten is er natuurlijk nog een heel belangrijk punt tijdens jouw zwangerschap en dat is rust en ontspanning. Niets zo belangrijk als luisteren naar je lichaam en op momenten dat je voelt dat je het nodig hebt, je rust pakken en even aan jezelf denken. Hoe kan dat nu beter door middel van een heerlijke massage of zelfs een arrangement waarbij je ook ultiem tot rust komt in een verwarmd bad? Dat klinkt toch als muziek in de oren! Bij Zwanger & Relax ben je dan aan het juiste adres ???? Bij ons kan je verschillende zwangerschapsarrangementen boeken om even te genieten en te ontspannen. Al vanaf €30,-! Boek jouw ontspan arrangement hier en dan zien we je snel ????