Het tweede trimester van de zwangerschap

Zwanger & Relax blog tweede trimester

Je bent alweer in je tweede trimester beland van jouw zwangerschap! Voor de meeste vrouwen is dit het fijnste trimester wat betreft de misselijkheid en alle andere kwaaltjes die al een stuk minder zijn vergeleken met het eerste trimester. Uiteraard gebeurt er in dit trimester ook weer genoeg, zowel met jou als met het kleine wondertje in jouw buik. Lees maar mee!

Jouw lichaam in het tweede trimester

Het tweede trimester is van week 13 tot en met week 26. Dit is een trimester waarin je vaak al een stuk relaxter bent en de ‘spannendste’ periode achter de rug hebt. Je kan nu hopelijk wat meer gaan genieten van je zwangerschap, nu de kwaaltjes wat minder zijn geworden en je kan nu ook voor het eerst jouw kleintje gaan voelen bewegen in je buik! Een heel bijzonder moment natuurlijk. Naast dit hoogtepunt in je zwangerschap is er ook nog een ander hoogtepunt; namelijk de 20 weken echo! Op deze echo kijken ze of de baby zich goed ontwikkeld en hier kan je er ook voor kiezen om het geslacht van de baby te weten te komen. Hello, gender reveal party!

Nu klinkt het allemaal natuurlijk als muziek in de oren, maar ook in dit trimester kunnen er (helaas) wat nieuwe kwaaltjes omhoog komen drijven;

  • Bandenpijn. Doordat jouw baarmoeder blijft groeien, komt er een behoorlijke druk te staan op de banden, dit zijn bepaalde spieren die rondom de baarmoeder liggen. Hierdoor kan je een stekende pijn ervaren in je buik.
  • Kortademigheid. Je baby groeit ook en wordt ook steeds zwaarder. Hierdoor wordt de ruimte voor je longen kleiner en kan je minder goed diep inademen.
  • Groeien van je buik en borsten. Of dit een echt kwaaltje is, mag je zelf bepalen ???? De één zal het leuk vinden, de ander wat minder leuk.
  • Een zwangerschapsmasker. En nee, dat is helaas niet een lekker gezichtsmaskertje om te relaxen. Het kan zijn dat je vanaf deze periode donkerbruine vlekken op je huid krijgt. Vooral in het gezicht komt dit voor. Probeer hierom zoveel mogelijk het directe zonlicht te vermijden.
  • Een zwangerschapsarrangement boeken bij Zwanger & Relax. Dit is zeker geen kwaaltje, maar een heel leuk bijkomend voordeel! Vanaf je 14e week mag je bij ons jouw zwangerschapsmassage boeken. Dus je weet wat je te doen staat, zodra je de 14 weken gepasseerd bent ????

Jouw baby in het tweede trimester

Ook bij je baby vinden er genoeg veranderingen plaats. Qua uiterlijk maar ook qua ontwikkeling;

  • Groeispurt. Tussen de 13 en 26 weken groeit jouw baby ongeveer van 7 cm naar 37 cm! Wat een verschil.
  • Bewegen. Zoals we al eerder in deze blog zeiden, kan het zijn dat je een klein schopje gaat voelen van jouw baby!
  • Reflexen. Straks na de geboorte heeft jouw baby natuurlijk verschillende reflexen nodig, zoals zuigen, slikken en ademen. Hier gaat hij alvast mee oefenen deze periode!
  • Horen. Terwijl hij ronddobbert in het vruchtwater neemt hij van alles waar. Het kloppen van je hart, jouw stem, maar ook die van je partner. Zo herkent hij jullie stemmen na de geboorte.