Het eerste trimester van de zwangerschap

Zwanger & Relax blog eerste trimester zwangerschap

Wat leuk dat je zwanger bent! Gefeliciteerd ???? Dan zulk je heel vaak het woord ‘trimester’ nog gaan horen tijdens deze zwangerschap. Om je een beetje te helpen, leggen wij in deze blog uit wat zwangerschapstrimesters precies zijn en we vertellen, in verschillende blogs, per trimester over welke periode dit gaat en wat je ongeveer kan verwachten. Lees je mee?

Wat zijn trimesters in een zwangerschap

Een zwangerschap is natuurlijk een vrij lange periode. Om het wat overzichtelijker te maken, hebben ze deze 40 weken opgedeeld in 3 trimesters. Zo heb je een beetje een richtlijn over wat er per trimester veranderd met je lichaam, welke eventuele kwaaltjes hierbij komen kijken en wat je nog meer kunt verwachten. Uiteraard is iedere zwangerschap anders, dus pin je niet vast aan alles wat je op het internet vind. Het kan zijn dat het bij jou net wat anders gaat.

Het eerste trimester

Laten we beginnen met het eerste trimester. De eerste periode van jouw zwangerschap. 1 – 14 weken zwanger.

Waarschijnlijk zijn jullie nog helemaal in de gloria over het feit dat jullie een kindje verwachten! Logisch natuurlijk, want hoe leuk is dat?! Dit trimester zal sneller gaan voor je gevoel dan anderen. Het begint namelijk al bij het moment van de bevruchting en innesteling. Hier merk je gelukkig niet heel veel van, maar het eerste trimester is hierbij al gestart! Rond de 8 á 10 weken heb je je eerste afspraak bij de verloskundige en maak je ook de afspraak voor de eerste echo. In het eerste trimester groeit de foetus tot bijna 7 cm. Het hartje en de bloedsomloop gaan als eerste functioneren, gevolgd door de basis van de hersenen en het ruggenmerg en vervolgens, rond de 10e week, zullen de botten, het kraakbeen en de geslachtsorganen aangemaakt worden.

Kwaaltjes in het eerste trimester

Al is het nog vroeg in de zwangerschap, toch kan je al behoorlijk wat kwaaltjes ervaren in deze periode.

  • Vaker plassen. Doordat je baarmoeder behoorlijk aan het groeien is in het eerste trimester, kan het zijn dat hij tegen blaas gaat duwen. Dat verklaart waarom je, tot vervelend aan toe, zo vaak moet plassen, haha.
  • Misselijkheid. Ja, helaas moet je ook daar aan gaan geloven… Je hoort hele verschillende verhalen om je heen, waarbij de één nog nooit misselijkheid heeft ervaren tijdens de zwangerschap, terwijl de ander ieder uur boven de WC hangt. Gelukkig is het meestal tot ongeveer 11 weken het ergst en begint het vanaf daar weer minder te worden.
  • Stemmingswisselingen. Hallo, hormonen! Deze zal ook niet geheel onverwachts voor je zijn. Doordat het oestrogeen- en progesterongehalte zo stijgen tijdens deze periode, kan het zijn dat jouw partner je af en toe achter het behang wilt plakken.. Ach, gelukkig heb je een goed excuus voor je stemmingswisselingen ????

Volgende week gaan we het hebben over het tweede trimester. Weer een hele nieuwe fase met genoeg nieuwe weetjes en veranderingen. Alvast een kleine sneak peek; Vanaf dit trimester mag je een heerlijke zwangerschapsmassage of zwangerschapsarrangement boeken bij ons! Tot volgende week!