Een geboorteplan maken

Heb jij weleens nagedacht over het maken van een geboorteplan voordat je gaat bevallen? Van tevoren bedenk je ongetwijfeld hoe jij jouw bevalling voor je ziet en wat je belangrijk vindt. Ik vertel je vast niks nieuws maar een bevalling is een hele intense en heftige gebeurtenis. hierdoor kan je door de pijn, hectiek of andere factoren waarschijnlijk niet heel helder meer na denken op het moment dat je bevalt. Daarom kan een geboorteplan goed van pas komen!

Wat houd het precies in?

Een geboorteplan kan in de vorm van een tekening, of moodboard/bitmap. Ook kun je het helemaal uitschrijven in je eigen woorden. Door het maken van een geboorteplan krijg je voor jezelf duidelijk wat voor jou (en je partner) belangrijk is bij de geboorte. Dat is fijn voor de voorbereiding op de bevalling en in de gesprekken met je verloskundige en de andere zorgverleners. Dit is prettig, omdat iedereen zo op de hoogte is gesteld van jouw voorkeuren. Natuurlijk is het jouw lichaam en kindje dus jij bent degene die de keuzes maakt en dus ook elk voorstel mag weigeren!

Wat zet je in je geboorteplan?

In het geboorteplan zet je hoe je het liefst wilt worden benaderd, hoe je wilt dat er met je wordt omgegaan. En wat je (het liefst) niet wilt en wanneer je iets bijvoorbeeld wel wilt. Een aantal vragen die jezelf kunt afvragen zijn: wil ik thuis bevallen? en op welke manier wil je dat? Wie mogen bij de bevalling aanwezig zijn? En welke sfeer moet er in de ruimte zijn? Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen die je duidelijk beantwoord in je geboorteplan kunt zetten! Denk ook na over dingen die zouden kunnen veranderen. Stel je wilt thuis bevallen maar dit moet toch in het ziekenhuis, wat ga je dan aanpassen aan jouw geboorteplan?

Zoals je waarschijnlijk weet loopt het leven altijd ongepland en zal je geboorteplan of idee van hoe jouw bevalling eruit komt te zien niet helemaal gelijk gaan lopen met de realiteit uiteindelijk. Maar door het voor jezelf en de belangrijke mensen eromheen helder te hebben zijn jij en je partner in elk geval een stuk meer voorbereid op de komst van jullie kleintje!

Zorg voor ontspanning!

Een plan maken voor je bevalling kan aardig vermoeiend zijn. Over zoveel dingen nadenken kost natuurlijk nogal wat energie en buiten dat heb je ook nog te dealen met al die zwangerchapshormonen. Kom daarom eens bij ons langs voor een fijne zwangerschapsmassage en gun jezelf die rust en ontspanning die je juist nu goed kan gebruiken. Vanaf het tweede trimester (week 14) kun je deze massage boeken tot aan week 37. Je kunt hierbij kiezen uit 30, 45, of 60 minuten massage. En wist je dat je een zwangerschapsmassage ook kunt uitbreiden? Met het Zwangerschapsmassage premium arrangement ga je voor de massage in een heerlijk warm bad. Na de massage stap je nog even lekker onder de douche om alle massageolie eraf te spoelen zodat je weer fris de deur uit stapt!