Echo’s tijdens jouw zwangerschap

Zwanger & Relax blog echo tijdens je zwangerschap

De hoogtepuntjes van je zwangerschap; echo’s. Hoe leuk is het om stiekem al een kleine glimp van jouw kleine op te vangen terwijl hij nog veilig in jouw buik zit? Zie je al een bekend neusje? Lijkt hij op papa of op mama? Heeft hij al een voorkeurshouding? In deze blog vertellen we je meer over welke echo’s er tijdens een zwangerschap voorbij komen.

Vroege echo

Hoe reageerde jij toen je erachter kwam dat je zwanger was? Er zal vast een gevoel van ongeloofwaardigheid door je heen zijn gegaan, maar het stond er toch echt…. ‘zwanger’. Het eerste wat je dan doet is de verloskundige bellen om samen jullie eerste echo in te gaan plannen! Spannendddd. Als je al heel vroeg weet dat je zwanger bent wordt deze vroege echo ingepland. Meestal rond de 6 á 7 weken. Tijdens deze echo wordt er gekeken of het tot dusver allemaal goed zit en om uit te sluiten dat het geen buiten baarmoederlijke zwangerschap is. Waarschijnlijk zal je nog maar een klein stipje/rondje zien en kan je er nog niks uithalen van een baby, maar dat komt bij de volgende echo’s zeker wel!

Termijnecho

Zoals de naam al zegt wordt bij deze echo gekeken hoe ver je zwanger bent. Het kan namelijk zijn dat er in de berekening iets niet helemaal goed is gegaan waardoor je net wat langer of korter zwanger bent. Deze echo vindt plaats als je 10-12 weken zwanger bent. Bij deze echo ga je waarschijnlijk voor het eerst een glimp van je kindje opvangen, wat een bijzonder moment! Ga jij met deze foto’s vertellen dat je zwanger bent? Wat een leuk moment is dat!

13 weken echo

Sinds een aantal jaar is deze echo toegevoegd aan het ‘lijstje met echo’s’. Hier kunnen ze, voor hoever mogelijk op dat moment, al kijken of het kindje gezond is en geen lichamelijke afwijkingen heeft. Je mag zelf kiezen of je deze echo wilt of dat je liever gewoon wacht tot de 20 weken echo. Houd wel altijd rekening met het feit dat ze dit natuurlijk beoordelen op basis van hoe het er op dat moment allemaal uitziet. Met de 20 weken echo kunnen ze dit pas echt helemaal goed zien.

20 weken echo

Dit wordt door veel ouders ervaren als één van de spannendste echo’s. Hier kunnen ze zien of jouw kleine lichamelijke afwijkingen heeft. Misschien een minder leuk onderwerp in de zwangerschap maar helaas wel realiteit waarvan het goed is om hier eventueel op voorbereid te zijn. Maar uiteraard is dit ook gewoon weer een heel leuk moment waar je je kleine weer zal zien. En wat is hij gegroeit ten opzichte van de vorige echo! Hier wordt ook gekeken of je kindje goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. Bij deze echo kan je ook het geslacht van je kindje te weten komen ????

Groeiecho

Rond de 30 weken kan er door de verloskundige besloten worden een ‘extra’ echo in te plannen. De groeiecho. Hierbij wordt het hoofdje, de buikomvang en de lengte van de beentjes gemeten. Zo krijgen ze een goed beeld of jouw kindje goed groeit.

Liggingsecho

Voor de bevalling is het natuurlijk het meest ideaal als jouw kindje met het hoofdje naar beneden ligt en op een gegeven moment ook al mooi gaat indalen. Dit is niet altijd het geval. Je baby kan bijvoorbeeld ook in stuitligging liggen (met het hoofdje naar boven), waardoor je eventueel d.m.v. een keizersnede zal moeten bevallen. Met de liggingsecho gaan ze hiernaar kijken. Deze wordt meestal ingeplant rond de 35 weken.

Pretecho

Zoals je hebt gelezen kan je bij de 20 weken echo het geslacht van je kindje te weten komen als je dit wilt, maar als je nou niet kan wachten tot dan kan je al door middel van een pretecho vanaf ongeveer 14 weken de geslachtsecho doen! Ook kan je een 3D echo laten maken. Dit wordt meestal ‘geadviseerd’ vanaf 30 weken te doen, omdat je kindje dan een beetje vetjes begint te krijgen en dat er iets leuker uitziet op deze 3D echo in plaats van een heel mager baby’tje ????